Farklı Bir Ramazan 2020 – 2

Ramazan Okulunun Dersleri

İlk yazımızda Ramazan Ayı hakkında giriş niteliğinde bilgileri paylaşmış ve bazı bilgiler vermiştik. Bu yazımızda ise sadece Ramazan Ayında var olan ve Ramazan Okulunun Dersleri diye adlandırdığımız bazı hususlara değineceğiz.

Ramazan Okulunun Dersleri nelerdir?

  • Kur’an-ı Kerim ve Mukabele,
  • Teravih Namazı,
  • Sahur,
  • İmsak,
  • Oruç,
  • İftar,
  • Fitre,
  • Fidye,
  • Kefaret (61 gün oruç meselesi),
  • İtikaf,
  • Kadir Gecesi,
  • Sadaka,
  • Zekat ( Bu konu direkt Ramazanla bağlantılı olmasa da, bağlantılı olan kısmını anlatacağız). 

Bunların dışında da dersler vardır. Ancak ilk akla gelen, öne çıkan ve çokça hatırlanan dersler bunlardır. Bu derslere tek tek değineceğiz ve yeri geldikçe de diğer derslere de değineceğiz.

Bu derslerimizin bazıları Farz, bazıları Sünnet, bazıları Müstehap, bazıları Mübah, bazıları sadece Sevap – Günah gibi hükümler içeriyor. Ancak biz sizleri böyle teknik terimlerle boğmak ve yazılarımızı da anlaşılmaz hale getirmek istemiyoruz. Eğer öyle olsaydı sizlere derdik ki, alın bir ilmihal kitabı okuyun, bu konuları öğrenin ve öğrendiklerinizi de hayatınıza da uygulayın. Ama amacımız bu değil.  Amacımız derslerimizi daha kolay anlaşılır hale getirmek ve hepsinden önemlisi de hayatlarınızda uygulanır hale getirmenize yardımcı olmak.

Özellikle son yıllarda Ramazan Aylarımız ve O’nun derslerine bakış açılarımız çok değişti. Bu değişiklikler de bazılarımızı bu ibadetlerden uzaklaştırdı.

Mesela; Oruç tutmamak için bahaneler arama ve bulma çabası, Teravih Namazlarını hafife alarak ya Camiye gitmeme yada tamamen terk etme, Sahura kalkmayı zahmet olarak görme, İftarları şov amaçlı yemek proğramlarına dönüştürme ve fakir fukarayı hiç düşünmeme gibi…

Bu ve bunlar gibi durumların sebepleri psikolojik ve sosyolojik açılardan incelenebilir ve yorumlanabilir. Meselenin bu yönleri bizim konularımız değil. Onu uzmanlarına bırakıp biz kendi konularımıza dönelim.

Ramazan Ayı’nda yapılması emir ve tavsiye edilen görevlerimiz

Bizler, özellikle kişisel olarak Ramazan Ayı’nda yapılması emir ve tavsiye edilen görevlerimizi (Ramazan Okulunun Dersleri) anlaşılır şekilde öğrenelim ve elimizden geldiğince de yerine getirmeye çalışalım. Etrafımızda cereyan eden olumsuzluklardan etkilenipte ibadetlerimizi terk etmeyelim. Özellikle evlerimizde olduğumuz bu Ramazan Ayını bir fırsata dönüştürelim. Bu güne kadar dini hayatımızda yapmayı isteyip planlayıp da çeşitli sebeplerden dolayı yapamadığımız şeyleri yapmaya çalışalım.

‘Başlamak bitirmenin yarısıdır’ demiş atalarımız. Haydin bakalım, ibadetlerimizi zamanında yapma ve dini bir zorunluluk olmadıkça terk etmeme sözü vererek hayırlısıyla başlayalım bu FARKLI RAMAZAN’ımıza.

Şimdiden hepinize de kolaylıklar diliyor ve devam eden yazımıza bekliyoruz.

You may also like...

6 Responses

  1. Aysun dedi ki:

    Çok faydalı bilgiler çok teşekkür ederiz💐

  1. 24 Nisan 2020

    […] Diğer başlıklara devam eden yazılarımızda değineceğiz inşallah. (FARKLI BİR RAMAZAN 2020 – 2) […]

  2. 9 Mayıs 2020

    […] Farklı Bir Ramazan 2020 -2 […]

  3. 12 Mayıs 2020

    […] Farklı Bir Ramazan 2020 -2 […]

  4. 18 Mayıs 2020

    […] Farklı Bir Ramazan 2020 -2 […]

  5. 18 Mayıs 2020

    […] Farklı Bir Ramazan 2020 -2 […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir