Farklı Bir Ramazan 2020 -5: Sahur

Bismillahirrahmanirrahim.

3. SAHUR ve SAHUR YEMEĞİ.

Değerli okuyucularımız, bu gün yazımıza ‘Ramazan Okulunun Dersleri’ nin 3.sü  olanSahur ve Sahur Yemeğive 4.sü İmsakile devam edeceğiz.

Sahur, Oruç tutacak kişilerin gecenin sabaha yakın kısmında (Seher Vaktinde) İmsak’ tan önce kalktıkları ve yemek yiyerek Oruçlarına başladıkları zaman dilimidir. Bu vakitte yenilen yemeğede Sahur yemeği denilir. İbadetlerimizin nasıl ve ne zaman yapılacağını bize öğreten sevgili Peygamberimiz (sav) Sahura kalkmış ve bizlere de tavsiye etmiştir. Şöyle ki;

“Sahur yemeği yiyin, zîrâ sahurda bereket vardır.”

   “Bir yudum su ile dahî olsa sahur yapınız.”gibi…

Bu ifadelerden de anlıyoruz ki Sahura kalkmak ve Sahur yemeği yemek önemlidir. Çünkü Peygamber Efendimiz (sav), Sahur yemeğinin, Müslümanların Orucu ile Ehl-i Kitabın (yani Hıristiyan ve Yahudilerin)  Orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Peygamber Efendimizin (sav) bu söz ve uygulamalarını dikkate alan İslam Alimlerimiz Sahura kalkmanın ve Sahurda yiyip içmenin ‘SÜNNET’ olduğunu söylemişlerdir.

Sahura kalkmadan Oruç tutulabilir mi?

Burada şöyle bir soru aklınıza gelebilir ve gelmeli de. Sahura kalkmadan Oruca niyetlenip tutamayız mı? Tabii ki tutabiliriz. Çünkü,güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki sürede Oruca niyet edebiliriz. Ancak burada üzerinde durulan konu şu. En kıymetli bir Ay’ı değerlendirirken, onun tüm güzelliklerinden ve manevi iklimlerinden istifade etmek.

Sahura kalkmanın ve Sahur Yemeğinin maddi – manevi faydaları nelerdir?

  • Sahur Oruca dayanma gücü verir.
  • Maddi ve manevi bereketlere vesile olur.
  • Sahura kalkan kişi sadece yemek yemez. Nafile Namazlar (Gece(Teheccüd) Namazı), Dua, Tövbe ve istiğfar gibi ibadetlerle de meşgul olarak gecesinin en azından bir kısmını uyanık geçirmiş olur ve Cennet Ehlinin elde etmiş olduğu manevi özellikleri elde etmeye çalışır.
  • Böylemanevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur.vs.

Bu şekilde maddi-manevi faydaları olan Sahur ihmal edilmemeli ve çocuklarımızda yaş durumlarına göre Sahura kaldırılarak hem bu manevi iklimden istifade ettirilmeli hem de yavaş yavaş Oruca alıştırılmalıdır.

4. İMSAK.

İmsak, Oruca başlama vaktidir. İmsak vakti girdikten sonra Oruçla ilgili tüm yasaklar başlamış olur. İmsak’ ın zıttı ise İftar’dır. İftar vakti girince de İmsak (yani yasaklar) biter ve Oruçlar açılır.

İmsak kelime olarak,   “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelir. Dini manası ise, ‘fecr-i sâdıktan (yani Sahurun bitiminden), iftar vaktine kadar Orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsak vaktini Cenab-ı Hak (cc) Bakara Suresinin 187. ayetinin ilgili bölümünde şöyle izah ediyor.

‘… Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar (yani İmsak vaktine kadar) yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yani İftar vaktine kadar) orucu tam tutun. …)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, Oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, Yatsı Namazı vaktinin çıkıp Sabah Namazı vaktinin girdiği vakittir. Sabah Ezanı da İmsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple SABAH EZANInınbaşlaması ile yemeyi içmeyi bırakmak gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur, ancak yeme-içmeye devam edilmemelidir, aksi durumda Orucumuz sıkıntıya girer.

Teravih Namazı konusunda olduğu gibi İmsak vakti konusunda da maalesef ülkemizde bazı tartışmalara şahit oluruz. Birileri Diyanet bize erken Sahur yaptırıyor, İmsak vaktini erken açıklıyor, halbuki şu delillere göre daha geç olması lazım derler, birileri de bunun tam tersini savunur. Biz bu tartışmaların uzağındayız. Çünkü bu türden tartışmaların Dini hayatımıza bir katkısı yok. Bu konularda Ülkemizde otorite ve sorumlu makam Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Biz onun takvimine uyar ve Oruç gibi vakitli ibadetlerimizi de o takvime göre yerine getiririz. Varsa bir vebal ve kusur onlara aittir.

Bu FARKLI RAMAZAN da da Sahurlarımız daha bereketli, İmsak’ larımız da daha dikkatli ve hemen peşinden SABAH NAMAZIyla süslenen imsaklar olsun inşallah.  

 ALLAH’A (cc) EMANET OLUNUZ.

Diğer Yazılar:

Farklı Bir Ramazan 2020 -1

Farklı Bir Ramazan 2020 -2

Farklı Bir Ramazan 2020 -3

Farklı Bir Ramazan 2020 -4

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir