Farklı Bir Ramazan 2020 -4: Teravih Namazı

Bismillahirrahmanirrahim.

Önceki yazımızda  Ramazan Okulunun Dersleri’ ni işlemeye başlamış ve ilk dersimiz olan Kur’an’ı Kerim ve Mukabele konularına değinmiştik. Bu yazımızda ise diğer derslerimize devam edeceğiz.

2. Teravih Namazı ( Ramazan Namazı).

Ramazan Ayına başlarken ilk karşıladığımız ibadet Teravih Namazı’ dır. Ramazan Ayı’nın güzellikleri ve farklılıkları Teravihle başlıyor diyebiliriz. Teravih Namazı,kadın-erkek tüm Müslümanlar için Sünnet bir namazdır. Ramazan Ayının Sünnetidir, Orucun değil. Oruç tutsun veya tutmasın (tutamasın) Ramazan Ayına kavuşan tüm Müslümanlar için Sünnettir. Ramazan Aylarının gecelerinde Peygamber Efendimizin (sav) kıldığı (bazen kıldırdığı) ve O’ nu gören Sahabe efendilerimizin de kıldıkları bir namazdır. Onun için de ‘Ramazan Okulunun Dersleri’ nden biridir.

Teravih Namazı ve özellikle Rekat Sayıları konusunda, çokça tartışmalar duyabilirsiniz. Genellikle Ramazan Ayı geldiğinde ortaya çıkan bazı televizyon ve sosyal medya hocaları (!) bu konuları tekrar tekrar gündeme getirerek inanan insanların kafalarını karıştırmaya ve kendileri de gündemde kalmaya çalışırlar. Bu tartışmalar bizim konumuz değil. Biz bu konularla alakalı bilinmesi gereken doğru bilgileri verip tercihi sizlere bırakma taraftarıyız.

Teravih Namazı, yukarıda da değindiğimiz üzere Peygamberimiz (sav) tarafından kılınmış ve bizlere de tavsiye edilmiştir. Şöyleki;

“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih Namazını) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.”(Hz. Muhammed (sav))

Teravih Namazını Peygamber Efendimizin (sav), 8 rekattan başlamak üzere 20 Rekata kadar kıldığı rivayet edilmektedir. Ta ki, Hz. Ömer (ra) döneminde ümmet arasındaki ihtilafları (anlaşmazlıkları) gidermek, birlik ve beraberlik sağlama adına 20 rekat olarak kılınması kararı alınmış ve sonra gelen halifeler tarafından da bu karar uygulanmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Bu hususta yetkili makam olan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ da yukarıdaki bilgileri verdikten sonra, 8,10,12,14,16,18 ve 20 rekat olarak kılınabilir diyor. Bu karardan şunu anlıyoruz. Bu konuda bir serbestlik vardır. 20 rekat kılana niye böyle çok kılıyorsun veya daha az kılana ( 8 rekattan az olmamak üzere) niçin az kılıyorsun diyemeyiz. Tabii ki en güzeli Camilerde cemaatle kılınmasıdır. Ancak bu sene ki gibi Farklı Ramazan yaşadığımız dönemlerde (Çünkü,Koronavirüs sebebiyle Camilerimiz kapalı, sene 2020) Teravih Namazlarımızı evde kılmak durumunda kalabiliriz. Bununda güzel yanları olabilir. Tüm aile fertleriyle beraber Cemaat halinde kılmak ve o coşkuyu birlikte yaşamak gibi.

Şimdi Kısaca nasıl kılınacağını tarif edelim.

Teravih Namazını 2 veya 4 rekatta bir selam vererek kılmamız uygundur. Tavsiye edilen 2 rekatta bir selam vererek kılmaktır. Ramazan Gecelerinde Yatsı Namazımızı, İlk Sünnet(4 Rekat), Farz(4 Rekat) ve Son Sünnet(2 Rekat) olarak   kıldıktan sonra, Teravih Namazımıza başlayabiliriz.

  • Önce Niyet ederiz. ‘ Niyet ettim Allah Rızası için Teravih Namazı kılmaya’ deriz ve Allah’ ü Ekberdiyerek (İftitah Tekbiri) namaza başlarız. (Bu niyeti Teravih Namazına başlarken bir kez yapmamız yeterlidir.)
  • 1. Rekatta, Sübhaneke Duası, Euzü Besmele, Fatiha (Elham) Suresi ve Zammı Sure (bildiğimiz bir Namaz Suresi) okur, Rukü ve secdeleri yaptıktan sonra 2. Rekata kalkarız.
  • 2. Rekatta, Besmele, Fatiha Suresi ve Zammı Sure okur Rukü ve Secdeleri yapar otururuz.
  • Oturduğumuzda ( Kade-i Ahire denir bu oturuşa) Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena Atina dualarını okur selam veririz.

Kaç Rekat kılacaksak Namazın Sonuna kadar bu şekilde kılmaya devam ederiz.

  • Teravih Namazımız bittikten sonra kısa bir Dua yapar ve Vitir Namazımıza geçeriz.
  • Vitir Namazı, 3 Rekat ve Vacip bir namazdır. Sadece Ramazanda değil, her zaman Yatsı Namazından sonra kılınır.

Konunun anlaşıldığı kanaatindeyim. Yazımızı şu uyarıyla bitirelim. Teravih Namazı anlattığımız üzere Sünnet bir namazdır ve sadece Ramazanda kılınır ve kazasıda yoktur. Ancak, günlük 5 vakit namaz Farzdır ve her zaman kılmamız gerekir. Hani başta demiştik ya, bu Ramazan Farklı Ramazan diye. Gelin farkı farkettirelim. 5 vakit namazı kılmıyorsak veya bazen kılıyor bazen kılmıyorsak, bu Ramazan bir karar alalım ve diyelim ki,

‘ Ya Rabbi, şu başımızdaki Virüs belası benim günahlarımdan veya Namazsızlığımdan olabilir. Hatamın ve eksiklerimin farkına vardım ve bu Ramazan Ayında bir karar alıyorum. Bundan sonra tüm namazlarımı vaktinde kılacağım inşallah. Bu hususta bana yardım et Ya Rabbi.’

Tüm namazlarınızın ve ibadetlerinizin kabul olması dilek ve temennisiyle Allaha (cc) Emanet Olunuz.

Diğer yazılar:

Farklı Bir Ramazan 2020 -1

Farklı Bir Ramazan 2020 -2

Farklı Bir Ramazan 2020 -3

You may also like...

1 Response

  1. 18 Mayıs 2020

    […] Farklı Bir Ramazan 2020 -4 […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir