Farklı Bir Ramazan 2020 – 3: Kur’an-ı Kerim
‘Ramazan Okulunun Dersleri’ başlıklı ilk yazımız da Ramazan Ayı’nda öne çıkan bazı hususları sıralamış ve bu konular üzerinde genel bir değerlendirme yapmış, sonraki yazılarımızda bu derslere tek tek değineceğimizi söylemiştik.
Şimdi Ramazan Okulunun Derslerini sırasıyla inceleyelim.
1. Kur’an’ı Kerim.
Ramazan Okulunun birinci ve en önemli dersi Kur’an’ı Kerimdir. Çünkü, biz Müslümanlar her görevimizi ana hatlarıyla ve ilk önce kitabımız Kur’an’ı Kerim’ den, ayrıntılarını ise Kur’an’ı Kerimi bize açıklamak ve vazifelerimizi güzel örnekliğiyle bize öğretmek üzere görevlendirilen sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’dan (sav) öğreniyoruz. Bunun içindir ki, Kur’an’ı Kerim bizim ‘Hayat Rehberi’mizdir.
Ramazan Ayı’nı ve o ayda neleri nasıl yapacağımızı da öncelikle Yüce Kitabımız Kur’an’ı Kerimden öğreniyoruz. Gelin Ramazan Ayı’nı anlatan Bakara Suresi’ nin 185. ayetine bakalım,
‘(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan Ayı’ dır.’
Bu ayette Allah Teala (cc) ‘O sayılı günler’ diyerek bize Ramazan Ayı’nı anlatırken, ilk önce Kur’an’ı Kerime vurgu yapıyor ve O’nun bizler için bir hidayet rehberi, doğru yolun göstericisi ve hak ile batılı (doğru ile yanlışı) birbirinden ayırmanın (FURKAN) açık delillerini gösteren bir kitap olduğunu söylüyor. Ve bu önemli hayat rehberimizin Ramazan Ayı’nda indirilmeye başlandığını haber veriyor.
Diğer bir delilde Kadir (İnnaEnzelna) Suresi’nin 1. Ayetidir.Şöyleki;
‘Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.’
Bu ayette de Kur’an’ı Kerim’in, Kadir Gecesi’ nde indirildiği (indirilmeye başlandığı) haber veriliyor. Kadir Gecesi de Ramazan Ayı içindedir.Dolayısıyla bu iki delil göstermektedir ki Ramazan Ayı değerini ve diğer aylardan farklılığını Kur’an’ı Kerim den almaktadır. Onun içindir ki Ramazan Ayı’na ‘Kur’an Ayı’ denmiştir. Bizde bu bilgilerden sonra diyoruz ki, ‘Ramazan Okulunun ilk dersi Kur’an’ı Kerim’dir.’
Peki o zaman ne yapacağız?
Çoğu vaktimizi evlerde geçirdiğimiz bu ‘FARKLI RAMAZAN’ da, öncelikle bir proğramımız olmalıdır.
Bu proğramın birinci maddesi de ‘Kur’an’ı Kerim’ olacak.
Şöyle ki; adım adım izah edelim.
- Kur’an’ı Kerimi okumayı bilmiyorsak, öncelikle ve acilen bu ayda öğrenelim. Bu zor değildir. Önemli olan samimi olarak niyet etmek ve başlamaktır. Zamanımızda ki imkanları düşündüğümüzde ortalama olarak söylüyorum en fazla 10-15 günümüzü alır. Bunun birçok örnekleri vardır.
- Kur’an’ı Kerimi okumayı biliyorsak, okuma hızımıza, yaşımıza ve vaktimize göre bu Farklı Ramazan’ da, kaç defa okuyabileceğimize (Hatim) karar verip ona göre bir aylık bir proğram yapalım.
- Kur’an’ı Kerim’i yüzünden okumamız iyi seviyede ise, evde diğer Kur’an bilenlerle ‘Mukabele Proğramı’ yapalım. Mukabele, bir kişinin okuyup diğerlerinin de takip etmesidir. Bu takip edenler hafif sesle okunanı tekrar edebilirler. Aile içinde bilmeyenler de oturup okunan cüzleri dinleyebilirler. Herkes durumuna göre sevap alır ve böylece Peygamber Efendimizin (sav) ‘MUKABELE’ sünnetini de yaşatmış oluruz.
- Hatim yaparken, bu Ramazanda en az 1 defa ‘Meal Hatmi’ de yapalım. Yani günlük okuduğumuz kısmın, Türkçe Manasını iyi bir Kur’an Meali’nden yavaş yavaş anlayarak okuyalım. Deneyin çok zevk alacaksınız. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın hazırladığı Mealleri öneriyoruz. Tercih sizin.
- Daha önce birkaç kez Meal okuduysanız, bu Ramazanda biraz daha kendimizi geliştirerek bir tefsir okumaya çalışalım. Belki bu Ramazanda bitiremeyiz ama en azından başlamış oluruz ve Ramazandan sonra okumaya devam eder ve gelecek sene Ramazan Ayı’na kadar bitiririz. Çok çok farklı bir deneyim ve tecrübe olacaktır göreceksiniz.
Tefsir kitapları çok ciltlidir ve içeriğinin anlaşılması biraz zor olabilir. Biz size Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın hazırladığı 5 ciltlik ve çok anlaşılır olan ‘ Kur’an Yolu’ isimli tefsir kitabını öneriyoruz.
- Bunlardan hiçbirini de yapamıyorum diyorsanız, en azından herhangi bir TV kanalından veya internetten okunan ‘Mukabele Proğramları’ nı’ günlük dinleyerek takip edebilirsiniz.
Sözün özü, Kur’an Ayı olan Ramazanda bir Müslüman olarak mutlaka Kur’an’la sıkı bir bağlantımız olmalı, durumumuza ve konumumuza göre Kur’an’dan istifade etmeliyiz.
Bu yazımızı sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sav) Kur’an’la bağlantımızın önemi hakkında ki sözleriyle bitirelim;
“Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır…”
“Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçı (manevi yardımcı) olarak gelecektir.
ALLAH’A (cc) EMANET OLUNUZ…
2 Responses
[…] Farklı Bir Ramazan 2020 -3 […]
[…] Farklı Bir Ramazan 2020 -3 […]