Ramazan Ayı’nda Anne ve Çocuk Olmak

Annelik her dönemde ve mevsimde önemli, zor ve kutsal bir görevdir. Anne her türlü zahmete katlanarak bu zor görevini yerine getirmeye çalışır. Bir çok konuda kendi rahatından vazgeçerek çocuklarının rahatını ve mutluluğunu düşünür.

Anneler çocuklarını önce 9 ay karnında, sonra kollarında, ömür boyu da kalplerinde taşırlar. Bu yüzden onların sorumluluğu hiç bitmez ve çocuklarıyla olan bağları hiç kopmaz. Onun için çocuğu büyüyüp kaç yaşına girerse girsin annenin gözünde hep çocuktur. Hala ona karnın aç mı? Bir sıkıntın var mı? Uyurken üstünü örtüyor musun? gibi sorular sorar. Çünkü annenin gözünde o, hala büyüyen, gözetilip kollanması gereken bir çocuktur. Çocuklar büyüdükçe fiziki olarak ne kadar Anne-Babalarından uzaklaşırlarsa uzaklaşsınlar, anneler ve babalar onlardan uzaklaşamazlar. Kalbî bağlantıları hep devam eder ve hiç kopmaz. Başlarına bir sıkıntı gelse ilk önce bunu anneler hisseder ve gerekirse canlarını evlatları için hiç düşünmeden verebilirler. Onun için Anadolu’muz da ‘ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar’ denilmiş ve annenin durumu izah edilmeye çalışılmıştır.

Anneler, Çocuklarının İlk Öğretmeni ve İlk Yol Göstericisidir.

Evet, çocuklar öğrenmeye ilk olarak anneleriyle başlarlar. İyiyi kötüyü, faydalıyı zararlıyı, günahı sevabı ilk olarak çocuklar annelerinden öğrenmeye başlarlar. Onun için‘ iyi bir anne on öğretmene bedeldir’ denilmiştir. Bu yüzden dinimiz İslam, annelerin iyi yetişmesine ve yetiştirilmesine büyük özen göstermiş ve bu hususta uyulmasını istediği bazı önemli kriterler (ölçüler) ve kurallar koymuştur. Helaller ve haramlar, iyi ve faydalı bir insan olmak için ahlaki kurallar gibi.

Bu konuları uzun uzun konuşabiliriz ama bu yazımızın konusu ve kapsamı dışına çıkmış oluruz. Onun için bu yazımızda daha çok Ramazan Ayı’nda anne ve çocuk ilişkisine değinmek istiyorum.

En iyi öğretme yöntemi; çocuklarının gözü önünde iyi örneklikle yaşamak olduğu unutulmamalıdır.

Yazımızın başlarında izah etmeye çalıştığımız gibi annenin annelik  görev ve örnekliği her daim var olduğu gibi Ramazan ayında da artarak devam eder. Çünkü Müslüman aileler olarak Ramazan ayında farklı bir iklime giriyor kişisel ve ailevi yaşantımızda birdenbire bazı değişiklikler oluyor. İşte bu değişiklikleri çocuklarımızın yaş durumlarına göre algılaması zorlaşabiliyor ve peş peşe gelen sorular sorabiliyorlar. Anneler her zaman olduğu gibi Ramazanda da çocuklarının bu türden davranışlarına sabırla karşılık vermeli, bilgileri ölçüsünde ve çocuklarının kavrayış durumlarını da (yani kapasitelerini) göz önünde bulundurarak cevaplar vermelidir. En iyi öğretme yönteminin çocuklarının gözü önünde iyi örneklikle yaşamak olduğunu unutmamalıdır.

Anneler çocuklarının yaş durumlarına göre onlara Ramazan Ayının güzelliklerini (sahura kaldırma, iftar hazırlıklarına yardım etmelerini sağlama ve birlikte iftar sevincini yaşama, teravih namazlarını birlikte kılma gibi)  yaşatabilir ve yavaş yavaş oruca alıştırabilir. Bunu da daha küçük yaşlarda yarım gün, daha sonraları da tam gün olarak ve onları küçük hediyelerle de sevindirerek yapabilirler.

Dinimiz İslam her hususta olduğu gibi Ramazan ve Oruç konularında da annelerin yardımcısıdır. Onların durumlarına göre, daima anneleri ve çocuklarını koruyucu, hayatlarını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmıştır.

Mesela; hamile bir anne adayına veya doğum yapmış bebeğini emzirmekte olan anneye, doktoru Oruç tuttuğunda hem kendi sağlığının hem de çocuğunun sağlığının tehlikeye gireceğini söylemiş ve bu dönemlerinde annelerin planlı ve programlı bir şekilde beslenmeleri gerektiğine karar vermişse, bu anneler o Ramazanda Oruç tutmazlar ve sıkıntılı durumları ortadan kalktıktan sonra kaza Orucu olarak eksik kalan Oruçlarını tamamlayabilirler.

Bu yazımızı Peygamber Efendimizin (sav) şu güzel ve ufuk açıcı sözüyle tamamlayalım.

Anne Babaların çocuklarına yapacakları on iyilik varsa bunun dokuzu Dua’dır.

Hz. Muhammed (S.A.V.)

Anneler, çocuklarımıza Dua etmeyi unutmayalım, Duayı devamlı ve güzel bir alışkanlık haline getirelim inşallah.

Hayırlı Ramazanlarınız olsun ve sağlıcakla hoşçakalın. 

You may also like...

1 Response

  1. 2 Mayıs 2020

    […] önceki ‘Ramazanda Anne ve Çocuk olmak’ başlıklı yazımızı, annelerin ve babaların çocuklarına dua etmeyi ihmal etmemeleri […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir