-----google ad--

SAFER AYI

Safer Ayı Ne Zamandır? Safer Ayı Bela ve Musibet Ayı’ mıdır?

Yazar, Abdürrahim Hoca.

Safer ayı, Hicri ayların ikincisidir. Hicri ayların birincisi bilindiği gibi yeni yıl başlangıcı olan Muharrem ayıdır ve aşure gününü içinde barındırır. Üçüncüsü ise Kainatın iftihar tablosu Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v) in dünyayı şereflendirdiği Rebiulevvel ayıdır.

Hicri takvimde bazı ay ve günlerin; gerek içinde farz kılınan ibadetler ve gerekse bir kudsi tarihin ünvanı olmaları sebebiyle mukaddes olduğu bilinir. Mesela Recep, Şaban, Ramazan ayları içinde farz ve nafile ibadetlerin teşri kılındığı (farz olduğu) üç ibadet ayı (üç aylar) olarak bilindiği hakikattir. Örneğin Ramazan ayı içindeki Kadir Gecesi Kuran-ı Mübin’de özel olarak zikredilmiştir.

HARAM AYLAR HANGİLERİDİR?

İslamiyet öncesi Araplar arasında bazı aylara özel hürmet gösterilirdi ki, bu aylara hürmeten Araplar aralarında bu aylarda savaş dahi yapmazlardı ve bu aylara Haram aylar denilirdi. Bunlar; Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır.

SAFER AYI, BELA VE MUSİBET AYI’MIDIR?

İslamiyet’te yukarda zikredildiği gibi hürmet gösterilen belli ibadetlerin tahsis edildiği gün ve geceler bulunmakla beraber; afetler, musibetler, belalar için tahsis edilen her hangi bir zaman diliminden söz etmek mümkün değildir. Allah’ın iradesini aylarla ve günlerle sınırlamak mümkün değildir.

İlahi ikaz ve felaketler başka aylarda olmuyor mu? Öyle olduğunu farz etsek bile, o ayların felaket ve musibet ayı olarak ilan edilmesi Rasulullah (as) tarafından yasaklanmıştır.

Safer ayı, cahiliye Arapları tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda Umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Efendimiz (s.a.v) ‘’Umre her zaman helaldir’’ (Buhari, Hac hadis no 777) buyurarak bu aya atfedilen olumsuzluk inancını ortadan kaldırmıştır.

Ama ne yazık ki;

  • bu ayda kıyılan nikahların uzun ömürlü olmayacağı,
  • bu ayda başlanılan işlerin uğursuzlukla sonuçlanacağı gibi,

 cahiliye dönemi Araplarını aratmayan inanışların bizim halkımızın bazı kesimlerinde de yer aldığı ve hurafelerin aramızda kol gezdiği üzülerek müşahede ettiğimiz acı bir gerçektir.

Ebu Hureyre (r.a) nin rivayetiyle Efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır.

‘’İslam’da taşe’üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe’ül (iyiye yorma) dür’.(Buhari Tıp 54)

Diğer bir hadisinde ise Efendimiz (sav)

’’Eşya da uğursuzluk yoktur. SAFER AYINDA UĞURSUZLUK YOKTUR. Baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur.’’(Müslim Selam 102)  buyurarak , Safer Ayının da diğer aylardan hiçbir farkının olmadığını ortaya koymuş ve bize yine güzel bir yol göstermiştir.

Safer Ayının da diğer aylar gibi normal aylardan biri olduğunu tespit ettikten sonra; doğruluğu net olarak tespit edilmemiş olsa da, Safer Ayında okunması uygun bulunan şu duayı okuyabiliriz.

‘’Bismillahirrahmanirrahim: Allah’ım; hamd ve şükür sana mahsustur! Minnetim sanadır! Ben senin kulunum ve bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dünyamı, ahiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi sana emanet ediyorum. Bütün Muhammed (asm) ümmetini senin gücünün, havlinin, kudret ve kuvvetinin şiddetinden, sana emanet ediyorum! Muhakkak sen, emaneti koruyansın; galip olansın.’’ amin.         

Safer Ayının ilk Çarşambası öğlen ve ikindi arasında şu duayı 100 defa okumak sünnet midir?

’YA DAFİEL BELAYA İDFA’ ANNEL BELAYA FALLAHÜ HAYRÜN HAFİZAN VE HÜVE ERHAMÜRRAHİMİN İNNEKE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR.’’

MEALİ (anlamı): ’’ Ey belaları def eden Allah’ım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah muhafaza edicilerin en merhametlisidir. Muhakkak ki senin her şeye gücün yeter.’’

Bu güzel bir duadır ve her zaman yapılabilir. Bu açıdan Safer Ayında da okunabilir. Ancak bu duanın özellikle Safer Ayında okunacağı ile ilgili bir hadis kaynaklarımızda yoktur.

Bu vesile ile bu duayı ve diğer duaları belli zaman dilimine hasretmeden (tahsis etmeden) her zaman ve her yerde okumak en uygun olanıdır.

Rabbim bizleri her ayın hayrına eriştirsin ve her ayın bela, musibet ve şerrinden korusun inşaalah. amin.

You may also like...

8 Responses

  1. Canan dedi ki:

    Agzınıza saglık Abdurrahman hocam

  2. Murat Taşci dedi ki:

    Eyvallah abim, yazıyı okudum. Istifade ettik inşallah. Rabbim razı olsun.

  3. Gamze dedi ki:

    Yine önemli bir konu ve açıklayıcı anlatım var olun sayın hocam …

  4. İmran Solmaz dedi ki:

    Amin inşallah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir