-----google ad--

İLKYARDIM

Herhangi bir kaza yada hayati tehlikeye düşülen bir dUrumda, sağlık görevlilerinin gelinceye kadar ilkyardım  konusunda bilgili kişilerin kazazedeye olay yerinde hemen tıbbi araç gereç olmaksızın yapılan ilk müdahaleye İLK YARDIM diyoruz.

İlk yardım, öncelikle amacı kaza geçiren kişinin hayati fonksiyonlarının devamını sağlamak, durumun kötüye gitmesini engelleyici müdahaleler yapmak olmalıdır.

İlk yardımın temel uygulamaları

Araçla meydana gelen kazalarda

  1. Araç güven altına alınmalı.
  2. Görülebilir şekilde araç işaretlenmeli.
  3. İlgili olmayan kişiler uzaklaştırılmalı.
  4. Araç kontağı kapatılmalı.
  5. Sigara içilmemeli, zehirli olabilecek maddelere karşı tedbir alınmalı.   
  6. Kıvılcım oluşturabilecek durumlara dikkat edilmeli.
  7. Yaralılar kesinlikle kımıldatılmamalı. Bulundukları yerde müdahale imkanları bulunmalı.   
  8. Kanamalı durumlarda kanamayı durduracak müdahaleler yapılmalı.   

Bildirme; En hızlı şekilde Ambulans çağrılmalı (112) ve detaylı bilgi verilmeli.   

Kurtarma; Olay yerinde hastalara müdahaleler sakin ve bilinçli yapılmalı .Araçtan çıkarma, taşıma ve konumlandırılacak yer özenle seçilmeli.   

İlkyardımda oluşan yara çeşitleri:   

Açık yara     

Bu tür yaralarda kan vardır. Gözle görülebilen kan kaybının şiddeti bize yaranın bölgesi hakkında bilgi verir. Yaradan kan kesik kesik geliyorsa yaranın TOPLARDAMARLAR bölgesinde, eğer yaradan kan çok ve sürekli geliyorsa yaranın ATARDAMARLAR bölgesinde olduğunu anlamalıyız.

Müdahaleyi buna göre yapmalıyız. Kesik kesik gelen kanı durdurabiliriz. Temiz bir bezle üstünü kapatıp biraz tampon uyguladıktan sonra pıhtılaşmayı sağlarız. Kan kaybı çok ise yine üstünü kapatıp tampon uygulayıp kesinlikle ambulans gelene kadar tampon uygulamalıyız. Yara eğer kol ve bacaklarda ise yaranın kalbe yakın üst tarafından TURNİKE dediğimiz bir bez veya iple sıkıca bağlayabiliriz bu durumda yaraya kan gelişini yavaşlatmış oluruz.

Kapalı yara

Kan gözle gözükmez yani vücut dışına çıkmamıştır. Ancak kan kaybı olma ihtimali yüksektir. Alınan darbeler sonucunda hücreler ezilmiş, kaslar lifler ve kılcal damarlar tahrip olmuş ve neticede kan kaybı yaşanıyor olabilir. Buna iç kanama diyoruz. Bu durumda bulabilirsek buz veya soğuk suyu bölgeye uygulamamız gerekiyor. İç kanamayı durdurabilecek en önemli uygulama budur ve ambulans gelene kadar kesinlikle uygulamamız gerekir.     

Hepinize sağlıklı kazasız hayırlı günler diliyorum.

Bahri ÇELİK

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir