SEHİV SECDESİ Mİ? SEVİH SECDESİ Mİ? (Namazda, Yanılma, Unutma ve Dalgınlık Secdesi)

Bismillahirrahmanirrahim. ( Rahman ve Rahim olan Allah’ın cc. adıyla)

Değerli okuyucularım, bu yazımızda söyleyiş ve uygulama olarak bazı hatalar yaptığımız dini bir kavramdan, SEHİV SECDESİ’ nden bahsedeceğim. İnşallah faydalı olur.

Namaz kılarken dikkatli, ne yaptığımızın farkında ve bilincinde olmamız gerekir. Ancak bazen, dünyevi meşguliyetler ve sıkıntılar, ailevi problemler, sosyal medya ve sanal oyunlara düşkünlük gibi zihnimizi sürekli meşgul eden sebepler Namazda hata yapmamıza sebep olabiliyor. Hatta biz Din Görevlilerinin en çok muhatap olduğu sorulardan biri de şudur;

  • hocam, ne kadar dikkat etsem de namazda bir şeyler düşünmeden kendimi alamıyorum, başka zaman aklıma gelmeyen konular namazda geliyor, kaç rekat kıldığımı ve ne okuyup ne okumadığımı hatırlamıyorum bazen, bu durumda ne yapmalıyım? namazım bozulur mu?, namazım boşa mı gider?, bunların günahı var mıdır?…gibi.

biz de bazen, muhatabın yüreğine su serpmek için şöyle latife yaparız, Türkler namazda düşünmeden, Araplarda namazda kaşınmadan duramazlar diye.

Burada şunu da belirtelim. Bu konuların hepsi de SEHİV SECDESİ’ nin kapsamı içine girmez. Bu konuların VESVESEyle, psikolojik durumumuzla ve yaşımızla alakalı yönleri de vardır. Bu problemler bu yazımızın konusu olmadığı için (ilerde bu konulara ayrıca değineceğiz) bu yazımızda sadece SEHİV SECDESİ’ yle çözebileceğimiz hatalara yoğunlaşacağız.     

SEHİV SECDESİ NEDİR?

SEHİV SECDESİ, namaz kılarken unutarak, yanılarak veya dalgınlıkla, namazın içindeki farzlarından (bunlara rükün denilir) birinin geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da namazın bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde bu noksanlığın telafi edilebilmesi için yapılan bir secdedir. Birkaç tane örnek verelim.

Mesela,

  • namaz da Rüku farzdır ve secdelerden öncedir. Bir kimse, dalgınlıkla Rüku yapmadan direk secdeye giderse ve hatasını anlarsa hemen geri döner, Rüku yapar ve secdeleriyle namaza devam eder. Bu hatadan dolayı namazın sonunda SEHİV SECDESİ  yapar.   
  • 3 ve 4 rekatlı namazlarda birinci oturuş vaciptir. Bir kimse, bu oturuşu unutarak terk eder ve 3. rekata kalkar ve hatasını anlarsa geri dönmesine gerek yoktur. Namazın sonunda SEHİV SECDESİ yapar.

Bu örneklerden de anlıyoruz ki SEHİV SECDESİ aslında bir özür ve bazı hatalarımızı telafi secdesidir. Adeta diyoruz ki, ‘Ya Rabbi, ben dalgınlıkla böyle bir hata yaptım, özür diliyorum ve bu secdeyle de hatamı telafi etmek istiyorum, lütfen kabul buyur ve hatamı affet.’  inşallah kabul olur. 

SEHİV SECDESİNİN HÜKMÜ  NEDİR?

Namazda SEHİV SECDESİ’ni gerektiren bir hatamız olduğunda bu secdeyi yapmak VACİP tir. Gerektiği halde bilerek terk edilirse günah işlenmiş olur fakat namazı geçersiz olmaz.

 Peygamber Efendimiz (sav) bu secdenin önemini bize şu sözleriyle anlatmıştır.

Biriniz namazında şüpheye düşerse doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine göre tamamlasın, sonra selam versin ve SEHİV SECDESİ yapsın.’ (BUHARİ)

‘ Biriniz namazı 4 rekat mı yoksa 3 rekat mı kıldığı konusunda şüpheye düşerse, şüpheyi atsın ve kuvvetli kanaatine göre davranıp namazını tamamlasın. Selam vermeden önce 2 secde yapsın. Eğer 5 rekat kılmış ise bu secdeler namazına şefaatçi olur, eğer namazını tam kılmış ise bu secdeler şeytanın uzaklaştırılmasına vesile olur.’ (BUHARİ) 

SEHİV SECDESİ NEREDE ve NASIL YAPILIR?

Herhangi bir namazı kılarken yukarıda izah etmeye çalıştığımız hatalardan birisi vuku bulduysa, namazın son oturuşunda ‘Ettehıyyatü’ duası okunduktan sonra sağa ve sola selam verilir ve hemen secdeye gidilir. 3 defa ‘sübhane rabbiyel eğla’ dendikten sonra tekrar oturulur. Sırasıyla ‘Ettehıyyatü, Salli-Barik ve Rabbena’ duaları okunarak selam verilir ve namaz bitirilir.

Eğer namazı cemaatle kılıyorsak ve imam bir hata yapmışsa, imam ve cemaat son oturuşta ‘Ettehıyyatü’ duasını okunduktan sonra, önemine binaen sadece sağ tarafına selam verir ve secdeye gider.  3 defa ‘sübhane rabbiyel eğla’ dendikten sonra tekrar otururlar. Sırasıyla ‘Ettehıyyatü, Salli-Barik ve Rabbena’ dualarını okuyarak selam verirler ve namaz bitirilir.

SEHİV SECDESİNİN BİZE KAZANDIRDIKLARI.

  • namazlarımızdaki hatalarımızdan dolayı, kendimizi suçlamaktan ve karamsarlığa düşmekten kurtararak bizi rahatlatır.
  • kaynağı şeytan olan vesvesenin hastalığa dönüşmesinden korur.
  • her yanılmada namazı yeniden kılma sıkıntısının önüne geçer…

Buraya kadar vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere,  SEHİV SECDESİ bizim için büyük bir lütuf ve imkandır. Yeter ki hangi durumlarda ve nasıl yapılacağını bilelim. Ayrıca başta sorduğumuz soruya gelirsek, SEHİV SECDESİ Mİ? SEVİH SECDESİ Mİ?

Sanırım doğru cevabı yazımızın içinde birçok kez bulmuşsunuzdur. Burada kasıt yoktur. Sadece sözcük benzeşmesi vardır. Veya dil sürçmesi de diyebiliriz. Doğrusu, SEHİV SECDESİ dir.

Rabbimiz namazlarımızı şanına yaraşır bir niyet ve dikkatle eda etmeyi cümlemize nasip eylesin inşallah.

ALLAH’ A (cc) EMANET OLUNUZ.      

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir