Ramazan Ayı Sözlüğü

Her Ramazan geldiğinde tüm müslümanlar farklı bir havaya bürünüyoruz. Farklı bir atmosfer oluşuyor. Bu atmosferde her zaman kullanılmayan genel olarak Ramazan ayı geldiğinde duymaya alıştığımız bazı kelimeler var. Bunları sizler için açıklamak istedik.

MAHYA: Ramazan Ayında özellikle ‘ Selatin Camileri’ nde (Sultanların-Padişahların yaptırdığı Camiler), sonraları ise 2 ve daha fazla minaresi olan Camilerde minare aralarına asılan ışıklı yazılar. ( Mesela, ‘ Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan’, ‘Oruç tut sıhhat bul’ gibi)

MUKABELE: Kur’an-ı Kerimin, Ramazan Ayı boyunca her gün 1 cüz (20 sayfa) olarak, bir kişi tarafından seslice okunup diğer kişiler tarafından da takip edilmesidir (sessizce okunmasıdır).

TERAVİH: Ramazan Ayı boyunca her gece Yatsı Namazı’ ndan sonra Vitir Namazı’ ndanönce  kılınan 20 Rekat ve Sünnet olan namazdır. (8 ila 20 rekat arasında da kılınabilir.) 

SAHUR: RamazanAyı’ nda ertesi günün Orucuna başlamak için İmsak’ tan önce kalkılıp yemek yenen vakittir. (Seher Vakti)

İMSAK: Her günün Orucuna başlama vaktidir. Bu vakitte Sabah Ezanları okunur ve yeme-içme gibi Orucu bozan şeyler terkedilir.

ORUÇ: Ramazan Ayı’nın her gününde imsaktan – iftara (sabah ezanından – akşam ezanına kadar) kadar yemeden – içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır.

TEKNE ORUCU: Küçük yaştaki çocukları Oruç tutmaya alıştırırken, tutturulan ve ödüllendirilen ‘yarım günlük Oruçlar’.

İFTAR: Oruçlu olan Müslümanların oruçlarını açma vaktidir. Akşam ezanlarının okunduğu zamandır.

FİTRE: Ramazanı yaşamanın, onun mükâfat ve bereketinden faydalanmanın ve Bayramına kavuşmanın bir şükran belirtisi olarak fakirlere verilen sadaka. Baş ve beden zekatı olarak da adlandırılır. Fitre miktarı her yıl Diyanet tarafından açıklanmaktadır.

FİDYE: İyileşmesi mümkün görünmeyen bir hastalık veya ileri derecede yaşlılıktan dolayı Ramazan Orucunu tutamayanların, tutamadıkları her gün için 1 Fitre karşılığı fakire verilen para veya mal.(Mesela. o sene Ramazan 30 gün ise 30 Fitre, 29 gün ise 29 Fitre verilir.)

KEFARET: Ramazanda Oruca niyet edip başladıktan sonra, hiçbir dini mazereti yokkenbilerek ve isteyerek Orucunu bozan kişiye verilen ceza. ( Türkçemizde 61 gün ceza orucu olarak bilinir.)

İTİKAF: Ramazan Ayı’nın son 10 gününde niyet ederek, erkeklerin Cami bünyesinde kadınların ise evlerinde dışarı çıkmadan bütün zamanlarını ibadet ve istirahatle geçirdikleri zaman dilimi. 

KADİR GECESİ: Ramazan Ayı’nın son 10 günü içine gizlendiği Peygamber Efendimiz (sav) tarafından haber verilen, Kur’an-ı Kerimin Peygamberimize (sav) inmeye başladığı çok mübarek ve kıymetli gece. (Ülkemizde Ramazanın 27.gecesi olduğu kanaati yaygındır.)

RAMAZAN BAYRAMI: Ramazan Ayı’nı gecesiyle – gündüzüyle, maddi-manevi güzel bir şekilde değerlendiren Müslümanlara bu ayın sonunda, Allah Teala’ nın (cc) ikramı olan sevinme günü. 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir