SAĞLIK & SPOR

Değerli okuyucular, hepinizi saygı ve sevgiyle selâmlıyorum. Sağlık & Spor konu başlığı altında sizlerle insan, hayat, sağlık ve spor konularında sohbet akıcılığında yazılarımla buluşmak istiyorum. 

Bu yazıda kendimden bahsetmeyi istiyorum.

Bahri Çelik 1957 Kemah doğumluyum .

Emekli Beden Eğitimi öğretmeniyim. 28 yıl yurdumuzun çeşitli yerlerinde görev yaptım. 2005 yılında emekli oldum. 7 yıl spor mağazasında çalıştım. Halen bir özel eğitim kurumunda çalışıyorum.

“Sağlık ve Spor” başlığı altında sizlerin istekleriniz, görüşleriniz ve yorumlarınız benim için önemli bir yer teşkil edecek, bana yön verecek.

Site yöneticileri, uzman bir spor öğretmeni olarak hem yaşadıklarımı hem de insanlara faydalı olacak bilgileri burada yazar mısınız diye teklif ettiklerinde çok memnun oldum ve teklifi kabul ederek yıllardır biriktirdiğim tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Planlama yapıp Ramazan bayramından sonra yazmaya başlarım diyordum ki Ramazan bayramının üçüncü günü Felç geçirdim. Beyine giden damarlarda pıhtı atmış, bir hafta yoğun bakımda kaldım. Vücudumun tam ortasından sağ tarafımın bütün fonksiyonları kaybolmuştu. Yani hissiyat kaybolmuş, karıncalanma ve uyuşukluk ile beraber yürüme ve kolu kullanma hiç yoktu.

Bunları size niye anlatıyorum, hastalığın başlangıcından bu güne kadarki süreçte mesleğimin gereği doğru ve zamanında müdahaleler yapmamın faydalarını doktorların söylediği sözlerden anlamaktayım.

Müthiş bir baş ağrısı, baş dönmesi ile başlayan rahatsızlık, baygınlık haline dönüştüğünde soğuk su ile 3-4 kez başımı yıkadım. Baygınlığı atlattıktan 1,5-2 saat sonra sağ elimin serçe parmağının ucundan uyuşukluk başladı. Hemen ambulansla Hacettepe acile gittiğimde uyuşukluk kolumu kaplamıştı. Müdahalelerle tıkanıklığı açtılar ancak 3-4 saat içinde yukarıdan aşağıya doğru vücudumun tümünü kaplamıştı.

Doktorların söylediği benimde doğru ve zamanındaki müdahalemden bahsedip, yani başını soğuk suyla yıkaman bayılmadan buraya gelmen beyindeki hasarı en az seviyede geçirmene neden oldu.   

Aldığımız eğitim Anatomi ve Fizyoloji vücudumuzu iyi tanıma karşı karşıya kaldığımız tehlikeler sonunda davranış biçimi yani ilkyardım usullerinin önemini geçirdiğim bu tecrübeyle de ne kadar önemli olduğunu anladım.

Sıkı durun; bu hastalığın yani (felç) ilacı SPOR, hani fizyoterapiydi diyenlerinizi duyar gibiyim. Terim yabancı ama ilaç SPOR, yani fiziki yapıyı terapi etme, tedavi etme, hazırlama, unutulanları hatırlama diyebiliriz.

3 hafta sinirleri, kasları ve eklemleri dinlendirdikten sonra, 4 haftalık fizyoterapiye başlamadan bir haftada evde yaptığım spor ile yürümeye başladım.

Terapiye gittiğimde bana bir ay önce felç geçirmiş birine benzemiyorsun dediler, inanmadılar. Sporcu olduğumu söyledim.           

Terapiye gidiyorum, bir ay bitti neredeyse, koşulara başlayacağım çok şükür. Anlayacağınız vücudumun felç nedeniyle unuttuğu, eksildiği ve zayıfladığı bir takım özelliklerini çok tekrar yaparak hatırlatmaya çalışıyorum.           

Umarım kendimden bahsedip sizleri sıkmamışımdır.           

Sizlerle tanıştığım için mutlu oldum. İki haftada bir yazmayı düşünüyorum.           

Önümüzdeki yazımız da önemine binaen İLK YARDIM usullerini işleyelim. Bilgilerimizi tazeleyelim, eksiklikleri tamamlayalım, unuttuklarımızı hatırlayalım inşallah.

Toplum olarak ilk yardım hususunda maalesef çok bilinçli değiliz.           

Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu ve SPOR dolu günler dilerim.                                 

Bahri Çelik

You may also like...

1 Response

  1. Ziya dedi ki:

    Guzel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir